FOUNDATION

The foundations of the buildings are built as a pile foundation. On the surface, the first floor’s floor will be built on a compacted fill and leveling layer and 200 mm polystyrene foam as 220 mm monolithic concrete floor tile.

EXTERIOR WALLS

The outer walls of the building will be constructed as a hollow concrete block (190 mm) for the terraced house and as prefabricated reinforced concrete walls (150 mm-180 mm) for the tower house, which will be insulated with 140 mm PIR insulation. The exterior finish is made of cement fiberboards and wood boards. The main volume of the buildings is covered with a cement fiber facade slab. Fine sawn wood boards are used in the niches adjacent to the openings.

ROOF CEILING

The roofs of the building will be constructed as flat roofs. The roof of the building rests on 220 mm r/b panels. It is insulated with 450 mm polystyrene foam board and 30 mm ventilated mineral wool board and is covered with 2x roller roofing SBS. Roof ramps are constructed with ramp cut insulation.

INSERTED CEILINGS

The inserted ceilings are constructed of 220 hollow core panels. The panels are topped with 80 mm polystyrene foam insulation and cast with 80 r/b molding, which is spaced apart with insulation strips to compensate for volume expansions and improve sound insulation.

INTERIOR WALLS

The load-bearing internal walls are made in the terraced house similar to the exterior walls, as a hollow concrete block and in the tower house prefabricated reinforced concrete panels. In spots, the walls are covered with plasterboard to prevent cracks from joining the lightweight wall. The walls in the tower house between the elevator shaft and the apartment are additionally insulated with air gap and mineral wool to prevent airborne noise from being transferred from the elevator into the apartment. Non-loadbearing frame walls are made of the metal frame, insulated with mineral wool, covered with building boards on both sides and finished. According to the interior design solutions, lightweight metal frame walls, if necessary, are fitted with particle boards under the building board to facilitate the attachment of furniture to be hung on the wall.

BALCONIES/ TERRACES

The balconies are covered with PVC-roofing in the tower house, and with wooden terrace boards in the terraced house. The balcony railings have the height of 1000 mm (from the floor of the apartment).

WINDOWS

The windows are made as energy-efficient PVC windows with one frame and 3x glazing, opening inwards. Insulating glass units with different sun protection factors are used in different facades of the building in order to reduce the risk of overheating and at the same time to ensure reasonable transparency and winter energy efficiency.

DOORS

The main entrance glass facade and its glazed front door have an aluminium profile. Thresholds for first-floor public doors are made up to a maximum height of 20 mm to allow wheelchair access.

The doors of the apartments opening to the stairwells are made of fireproof veneer or as laminated flush doors, the solution of which will be specified in the interior design project.

SECURITY

The stairway entrances are equipped with a chip access system. The tower house and the apartments on the 3rd floor of the terraced house have a videophone system.

ELEVATOR

In the tower house there is and elevator.

HEATING

The building’s heat supply is based on district heating. The tower house has radiator heating and electric heating in sanitary premises. The terraced house has water underfloor heating throughout the dwellings.

REMOTE METERS

Water, heating and electricity consumptios are measured with remote meters.

VENTILATION

The buildings have a house-based central ventilation system.

ELECTRICITY

The electricity meters for apartments are located in the special room. Each apartment has an electrical switchboard. Sockets and switches are installed and recessed LED luminaires are installed in the sanitary rooms and in the suspended ceiling of the hallway.

WEAK CURRENT

The apartments have optical data cables. Data plugs are provided with each TV viewing position.

ENERGY EFFIENCY

According to the initial data, the energy efficiency of the building is 125 kWh/m2*a for the terraced house and 122 kWh/m2*a for the tower house. This ensures that buildings are class B energy efficient.

ENVIRONMENTAL PROTECTION

Sorted waste will be collected at the property in deep containers next to the driveway, which will be emptied in accordance with the owner’s contracts with the waste company. Containers for mixed municipal waste, paper waste, packaging waste, and biodegradable waste shall be installed on the property for separate collection of municipal waste.

The main task of the gallery-type terraced house was to create privacy for the terraces and lobbies. As a result, the modules of the apartment building have been offset. Spatially planned staircase volumes are primarily intended for the parking area. In the yard, light wooden bar walls and the use of different terrace levels add the sense of your own garden. The large balconies, terraces and foyers prevent large areas of the building. Entrances to apartments are predominantly secured directly from the outside and made as private as possible. Towards the parking lot, some apartments have lobbies that are clearly defined by the height difference between the levels. The different levels add security between the parking area and the fences and create a more cozy space on the car park side.

The main volume of the terraced house is two stories. In the design solution, the first and second floors are repeated. The first floor entrances are all directly from the yard. The second-floor apartments have mostly access from the balconies. One of the two-room apartments has access to the common staircase. The entrances to the third-floor apartments are all from a common staircase.

There are a total of 20 apartments in a 6-story tower house apartment building with a square floor plan and flat roof. The basic layout of the building is clear and symmetrical and thus supports the ease of technological implementation. At the centre of the building, there is a staircase and an elevator. All apartments have windows on two sides and their rhythm makes the character of the apartments interesting and personal.

The square plan also allows for more equal lighting conditions across the apartments. By placing the same amount of building on different building areas, the north-south location of the building does not significantly affect the insolation of the building. All apartments are provided with daylight from at least two cardinal directions. All apartments have either a balcony or a terrace.

Framed by Tartu’s rich suburban culture and nature, the architectural principles of Linnupargi (Bird Park) have also developed. The simple, close-to-nature and replication-based system relies on building sites that have been designed as pockets for architectural competitions (European), pre-existing drainage systems in the protected area, and new residents looking to a happy future.

An athletic citizen of Tartu can ski here in front of the house and move towards Üllar Jörberg’s homeplace in Ihaste or the main building of Tartu University. Mobility opportunities are provided by drainage streams connected to the River Emajõgi, adjacent green areas and light traffic routes. It also ensures very fast and easy access to all urban services.

As architects of Apex AB, we consider it important to emphasize systematicity in both the material and the facade, the nature-human relationship and the urban spatial features and scale of Tartu. Simple facade changes, volume articulations, and the typology of the gallery building will create unique dwellings for each resident in the emerging comprehensive district.

The close cooperation with the City of Tartu in the designing process has enabled the exclusion of a standardized urban space by various architectural techniques and the motion from Annelinn to a more human and nature friendly environment.

 

Ove Oot / Silver Soe / Kristi Järvik / Signe Kits
Apex AB architects